7 sfaturi pentru a păstra o bucătărie curată

Ora cinei se apropie, numai că, odată ce ai ajuns în bucătărie, îți dai seama că nu trebuie doar să pregătești ingredientele necesare și să gătești. Vei avea și un morman de vase de spălat și va trebui să cureți și blatul de lucru! Iar dacă veșnica oboseală a zilei te împinge să amâni curățenia pe a doua zi…îți faci și mai mult rău. Priveliștea dezordinii lăsate cu o seară în urmă nu va fi chiar plăcută următoarea dimineață, la cafea. Și te mai și enervezi. Poți scăpa, însă, din acest cerc vicios mai ușor decât crezi! În articolul ce urmează vei găsi șapte sfaturi ce te vor ajuta să păstrezi bucătăria curată tot timpul, pentru ca cheful din tine să-și poată etala, oricând, talentele!

1.Cheia stă în organizare

Primul sfat pentru a avea mereu o bucătărie curată are legătură cu organizarea. La fel ca la job, atunci când vrei să rezolvi un task, este nevoie să planifici și să te organizezi în consecință. Un plan bine pus la punct este ușor de urmărit, plus că vei resimți o relaxare a procesului – doar ai toți pașii stabiliți de la bun început! Vei câștiga, astfel, „ferestre” de timp pe care le vei folosi ca să scurtezi, drastic, procesul de curățare a bucătăriei, la finalul gătitului.

2.Ține o lavetă umedă la îndemână

Imediat ce ai început prepararea mâncării, asigură-te că ai în apropierea blatului de lucru o lavetă umezită cu apă și stoarsă bine. Folosește-o pe suprafețele utilizate, de fiecare dată când finalizezi o acțiune – după curățarea și tăierea legumelor sau porționarea cărnii, după frământarea și întinderea aluatului ș.a.

3.Nu uita că fiecare lucru are locul lui

Fă un efort și pune fiecare lucru pe care îl folosești înapoi la locul său, odată ce ai terminat cu el. Aglomerarea pe spațiile de lucru se poate produce în timp record, cu doar câteva borcane de condimente, castroane, ustensile și ingrediente. Ai să vezi că obișnuința gestului se va instala în doar câteva zile, pentru că rezultatele sunt greu de ignorat.

4.Nu ignora vasele

Dacă rețeta pe care o prepari îți permite, spală vesela și ustensilele pe măsura ce le folosești. Astfel, vei evita o chiuvetă plină cu vârf, care te va descuraja și pe care o vei lăsa pe mâine. Pentru momentele în care nu te poți ocupa de vase, lasă-le în chiuvetă, dar la înmuiat. Așa te asiguri că odată ce ai buretele în mână, nu vei petrece minute în șir cu o tigaie sau spatulă încăpățânată.

5.Acordă atenție podelelor

La intrarea într-o încăpere, privirea urmează linia pașilor făcuți, astfel că suprafața pe care calci trebuie să fie tot timpul curată. Dacă nu știi ce să alegi între mochetă sau parchet, ei bine – le poți avea pe amândouă, iar asta va ajuta la curățenie! Amplasează  două traverse în zonele predispuse la murdărie – în fața aragazului și a blatului de lucru. În acest mod, vei proteja plăcile de parchet de eventualele pete inestetice. În plus, față de o mochetă, traversele se pot scutura și spăla cu ușurință.

6.Folosește coșul de gunoi

Nu lăsa să se adune pe suprafețele de lucru ambalaje, coji de legume, fructe, resturi sau obiecte care trebuie aruncate ori reciclate. Când gătești, scoate coșul de gunoi și lasă-l în apropierea ta, ca să nu fie nevoie să faci ture prin bucătărie de fiecare dată când vrei să arunci ceva.

7.Începe cu o bucătărie curată

Poate că sună ridicol, dar acest ultim sfat este extrem de eficient! Dacă intri într-o bucătărie curată, ai cu atât mai multe șanse ca atunci când o părăsești, să o lași asa cum ai găsit-o.

Iată cât de ușor este să păstrezi curățenia în bucătărie, de la o rețetă la alta!