5 sfaturi pentru a-ți amenaja dormitorul

Dormitorul e spațiul tău intim, destinat pentru odihnă și relaxare, așa că e important să îl amenajezi în funcție de dorințele tale de design și culoare, dar și să ții cont de câteva aspecte practice.

Îți oferim cinci recomandări de care să ții cont atunci când amenajezi sau reamenajezi dormitorul nu doar conform preferințelor tale, dar și având în vedere unele dintre cele mai importante inovații apărute pe piață. Toate acestea te vor ajuta nu doar să ai un somn de calitate, dar și să te simți cât mai confortabil în intimitatea acestui spațiu.

Iată 5 sfaturi pe care să le ai în vedere atunci când îți amenajezi dormitorul:

1.Ține cont de dimensiunile camerei. Atunci când alegi mobilierul pentru dormitorul tău, cel mai important aspect este să faci alegerile în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție. Un pat supradimensionat poate să ocupe prea mult loc și, ca urmare, să nu mai rămână loc de mișcare prin cameră sau în jurul acestuia sau pentru alte obiecte necesare. În plus, va trebui să iei în calcul dimensiunile exacte pentru fiecare dintre obiectele de mobilier care urmează să fie amplasate acolo.

2.Ține cont de configurația camerei. Câteva indicații te pot ghida pentru o organizare eficientă, chiar dacă nu beneficiezi de un spațiu foarte generos. 

  • Este foarte important cum e amplasat patul, de regulă piesa cea mai masivă din dormitor. Alege să îl fixezi cu tăblia pe una din laturi, așa încât să ai loc de deplasare pe ambele părți ale sale, în cazul unui pat matrimonial, sau să fie lipit de perete cu una dintre laturi, dacă e un pat extensibil sau mai îngust.
  • Optează pentru rafturi, dar și mobilier care să ajungă cât mai aproape de tavan, astfel nu se va întrerupe vizual spațiul mai ales dacă tavanul nu este foarte înalt.
  • Folosește obiecte cu rol funcțional, dar și estetic, de exemplu lăzi de depozitare pe care le poți decora cu perne sau pături decorative.
  • Pentru un dormitor mic, folosește trucuri optice care să dea senzația de spațiu: decorează pereții în culori deschise și tonuri calde, cu un tapet în nuanțe vesele sau cu oglinzi mari.

3.Creează spațiu suficient pentru depozitare. Desigur că nu vrei să îți transformi dormitorul într-o debara sau alt spațiu de depozitare, însă la fel de adevărat este că vei avea nevoie de un dressing sau șifonier pentru toate piesele tale vestimentare. Caută deci unul cu înălțime suficient de mare care să permită o depozitare cât mai ergonomică, de preferat care să ajungă până aproape de tavan pentru a nu lăsa spațiu neutilizat. În acest fel tot interiorul camerei va arăta mai „curat” și mai aerisit și din punct de vedere estetic, pe lângă aspectele practice și de organizare pe care le vei obține.

4.Ține cont de destinatar:  

  • Folosește în camera pentru copii paturi suprapuse și delimitează vizual spațiile pe care aceștia le folosesc, adică cel de joacă, de somn sau pentru activitățile din timpul zilei unde poți amplasa de exemplu un birou.
  • într-un dormitor de o persoană poți amplasa un fotoliu sau alt obiect  decorativ în plus, cum ar fi o consolă cu oglindă pentru obiectele de machiaj sau un birou dacă știi că acesta va fi folosit.
  • În dormitorul matrimonial unde trebuie să te limitezi la obiectele strict necesare poți adăuga alte elemente de decor, cum ar fi o banchetă la capul patului cu rol practic sau etajere funcționale și estetice.
  • Poți alege un pat cu baldachin în culori calde dacă e vorba să faci alegerea patului pentru o domnișoară care vrea să se simtă în dormitor ca într-o poveste.

5.Folosește obiecte și materiale de calitate pentru perne și saltea, care au nu doar rol funcțional, dar și estetic. Materialele din care confecționate pernele, salteaua sau somiera patului sunt cele mai importante alegeri pe care le ai de făcut când faci cumpărăturile pentru dormitor, pentru că ele sunt cele care determină până la urmă dacă ai toate condițiile pentru un somn de calitate. Alege variantele din materiale naturale cum sunt cele din puf de gâscă pentru perne, iar pentru saltele ai la dispoziție numeroase opțiuni de strat cu spumă cu memorie sau de înaltă densitate. Acestea vor lua forma corpului și au avantajul greutatea se va distribui în mod egal pe suprafața lor în timp ce dormi și astfel contribuie la o poziție corectă în timpul somnului. La fel de important e și felul în care alegi și cadrul pe care se sprijină salteaua de pat. Pentru o stabilitate bună, dar și aspect estetic, poți alege o somieră pe Somproduct care are elementele de consolidare din profile metalice, iar cadrul exterior tapițat. Alege perne decorative din materiale naturale și culori vesele care vor amplifica senzația de calm și bună dispoziție pe care vrei să o obții în dormitor.

Acum că ai văzut care sunt condițiile pentru amenajarea dormitorului tău, nu îți mai rămâne de făcut decât să le pui în aplicare pentru a te bucura apoi de cel mai bun somn!