5 lucruri de știut despre casele din lemn

Lemnul este una dintre variantele preferate de mulți proprietari, atunci când își aleg materialul din care își construiesc casa, iar numărul celor care optează pentru această variantă crește de la an la an. Din păcate, mulți fac această alegere în necunoștință de cauză și își dau seama de greșeală, atunci când nu o mai pot repara. La fel ca orice material, lemnul prezintă avantaje și dezavantaje, iar pentru a te ajuta să faci o alegere inspirată, îți dezvăluim câteva lucruri bine de știut, în legătură cu casele din lemn.

Sunt mai ieftine decât casele din cărămidă sau beton

Lemnul pare a fi cel mai ieftin material din gama celor mai des folosite la ridicarea caselor, iar acest lucru se resimte în prețul de construcție. Astfel, construcția unei case din lemn costă cu 30-35% fmai puțin ață de una din cărămidă sau din beton. În ultima vreme, la modă sunt casele din plăci OSB – acele panouri prefabricate din lemn – ale căror costuri de execuție ajung să fie și cu 50% mai mici decât în cazul unor case de cărămidă. Așadar, dacă vrei neapărat o casă din lemn, ridicată cu bani puțini, OSB-ul este ideal pentru construcțiile noi.

Sunt vulnerabile la atacurile insectelor

Casele din lemn prezintă un dezavantaj pe care nu îl vei întâlni la cele construite din alte materiale: sunt vulnerabile la insecte. Cariile lemnului și termitele sunt cei mai mari inamici și pot pune la pământ o casă, dacă proprietarul nu și-a luat măsuri de precauție. Din această cauză, lemnul folosit la construcția casei trebuie să fie tratat cu substanțe împotriva insectelor, dar acest tratament se poate aplica și la momentul construcției. Acest lucru presupune un cost suplimentar, însă, acesta este foarte mic în comparație cu pagubele care pot fi produse de acești dăunători. Nu în ultimul rând, și rozătoarele pot provoca stricăciuni, însă acestea nu se ridică la nivelul insectelor care atacă lemnul.

Nu au nevoie de o fundație puternică

Fundația unei locuințe este partea care necesită cele mai mari cheltuieli, împreună cu acoperișul, însă, în cazul caselor de lemn, costurile nu sunt foarte mari. Lemnul este un material ușor așa că imobilul nu are nevoie de o fundație foarte adâncă pentru a susține întreaga structură. O fundație simplă e suficientă, așa că se face economie de materiale și, implicit, de bani. Chiar și cu o astfel de fundație, o casă din lemn este suficient de rezistentă și stabilă.

Nu poți construi mai mult de două etaje

Dacă îți dorești o casă spațioasă, cu multe camere, trebuie să știi că în cazul locuințelor din lemn nu este foarte indicat să construiești mai mult decât P+1. Explicația stă în faptul că, în cazul unei construcții prea înalte, există riscul pierderii stabilității, iar etajele superioare se pot prăbuși. Prin urmare, pentru un plus de spațiu, trebuie să te extinzi mai mult pe orizontală și mai puțin pe verticală.

Se construiesc într-un timp scurt

Perioada de execuție a construcției, în cazul caselor de lemn, este mai scurtă, fiind vorba de un material ușor, care nu necesită proceduri speciale de montare. În această situație, nu e nevoie să aștepți să se usuce mortarul, să se întărească betonul și să umbli după diferite materiale. Exceptând pregătirea fundației, o casă din lemn, mai puțin pretențioasă, poate fi construită în interval de 2-3 zile. Locuințele din OSB sunt cele mai eficiente și din acest punct de vedere, pentru că pot fi ridicate, cu ușurință, în orice anotimp și chiar demontate și reasamblate în altă locație.

Ținând cont de aceste aspecte, rămâne să pui în balanță avantajele și dezavantajele unei case din lemn, pentru ca, apoi, să faci alegerea pe care o consideri cea mai potrivită.