5 lucruri de care să ții cont când mergi la pescuit

Pentru un pescar amator, organizarea este foarte importantă, mai ales dacă nu ai prea multă experiență. Pescuitul poate fi o activitate foarte relaxantă, dar trebuie să știi cum să organizezi o partidă reușită de pescuit. La urma urmei, mergi la baltă ca să prinzi pește, nu doar ca să stai pe malul apei, la aer curat. Iată care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont, mai ales dacă ești un pescar începător.

Nada și momeala potrivite

Nada pentru pescuit este foarte importantă, pentru că peștii sunt atrași în primul rând de ea, nu de momeală. Astfel, trebuie să alegi nada potrivită tipului de pește pe care vrei să îl prinzi. Momeala este, și ea, esențială pentru succesul experienței tale la pescuit. 

Dacă încerci să prinzi crap, foarte potrivite sunt momelile din porumb, boiliesul, dar și peletele. Pentru caras, sunt indicate râmele, viermii sau mămăliga. Poți să cumperi nada și momeala dintr-un magazin specializat în articole pentru pescuit. 

Lansetă, undiță sau plasă de pescuit

Pentru pescuit profesional, trebuie să folosești o setcă de pescuit industrial. Aceasta este un instrument confecționat din trei seturi de plase și este recomandat dacă te aștepți să prinzi capturi mari, adică foarte mulți pești. 

Dacă vrei să prinzi doar câțiva pești, atunci este suficient să ai la tine câteva lansete sau undițe. Undița trebuie să fie una pe care o poți manevra ușor – ca să prinzi peștele ai nevoie de viteză de reacție și ustensile care să-ți permită să te miști foarte rapid. 

Din punct de vedere al dimensiunilor, lungimea lansetei trebuie să țină cont și de tipul de pradă pe care urmărești să o capturezi. Pentru caras, poți folosi o lansetă lungă de 3 metri, în timp ce crapul poate fi prins cu lansete mai mari de 3 metri, dar care să nu depășească 4 metri. 

Spațiul în care pescuiești

Pe lângă ustensile, momeală și răbdare, un alt element foarte important pentru o partidă de pescuit reușită este balta aleasă. Trebuie să cauți să pescuiești în zonele bogate în stuf, cele de platouri întinse, dar mai ales în zona în care știi sau intuiești că apa ar avea adâncime. 

Pe timp de iarnă, poți pescui și la copcă, însă este recomandat să apelezi la ajutorul unui pescar experimentat, pentru că pescuitul la copcă presupune și unele pericole și necesită mai multă pricepere și atenție. Este foarte important ca zona pe care o alegi să fie și liniștită, pentru ca peștii să nu se sperie de zgomote. 

Prin urmare, dacă vrei să te apuci de practicarea pescuitului, alege cu atenție momeala, instrumentele de pescuit, dar și de lacul!