4 lucruri la care sa fii atent cand amenajezi camera copiilor

Una dintre provocările oricărei locuințe este amenajarea camerei copiilor. Părinții sunt foarte dedicați în a le crea celor mici un spațiu propriu, încât renunță uneori la o parte din living sau dormitorul matrimonial pentru a le asigura copiilor un loc doar al lor. Micuții locatari sunt energici și inventivi, așa că au nevoie de un decor funcțional și armonios care să le dezvolte curiozitatea și imaginația. Pentru prichindei, dormitorul reprezintă un univers magic în care se pun la cale tot felul de năzbâtii, însă este totodată și un spațiu confortabil care le conferă încredere și siguranță. Dacă urmează să amenajezi camera celor mici, ți-am pregătit o listă scurtă cu lucrurile esențiale de care trebuie să ții cont ca să obții un decor reușit.

Siguranța este pe primul loc
În organizarea unei camere pentru copii, indiferent de vârsta acestora, primul criteriu pe care trebuie să îl bifezi este siguranța. Așadar, ascunde sau protejează prizele astfel încât cei mici să nu aibă acces la ele prea ușor, instalează sisteme de siguranță pentru uși, pat, balcon și ferestre. Chiar dacă este vorba de bebeluși care nu au început încă să exploreze zona, e indicat să fii pregătit din timp, deoarece nu știi care vor fi primele sale aventuri. De asemenea, este recomandat să alegi piese de mobilier cu colțuri rotunjite, iar dacă nu este posibil acest lucru, optează pentru protecții. Acordă atenție și podelei, folosește un covor antiderapant sau benzi adezive antialunecare dacă există chiar și cel mai mic risc ca copiii să se accidenteze.

Nu uita că în camera micuților trebuie să existe neapărat o sursă de lumină naturală și aer proaspăt, iar temperatura trebuie menținută în permanență la 20-22 de grade Celsius.

Ia în considerare funcționalitatea și compartimentarea spațiului
În orice dormitor dedicat copiilor este esențial să organizezi spațiul în trei zone principale care să le asigure o atmosferă plăcută și liniștită. Prin urmare, din camera celor mici nu trebuie să lipsească locul de relaxare, spațiul dedicat studiului și zona de joacă. Prima partea, cea dedicată odihnei, este cea în care patul va fi elementul important. Acesta trebuie să fie confortabil, adaptat vârstei copiilor și să includă o saltea de calitate. În apropiere patului, poate fi amplasat și un dulap pentru haine, noptiere sau o comodă specială.

Zona de lucru, pentru teme și studiu, este cea în care se află biroul. Chiar dacă cei mici nu merg încă la școală, în acest spațiu ei învață să se adapteze pentru etapele viitoare și au posibilitatea de a desfășura alte activități educative.

Pot desena, colora sau rezolva puzzle-uri la masa de lucru, așa că e necesar să aibă tot confortul. Ia în calcul amplasarea unui birou, a rafturilor pentru cărți și a unor scaune de birou pentru copii calitative, mai ales că acestea îi pot fi de folos pe parcursul mai multor ani.

Cu siguranță preferata celor mici va fi zona de joacă. Acest spațiu poate fi organizat în mijlocul încăperii, deoarece este cel mai aerisit loc din întreaga cameră. Creează un perimetru în care se pot înșira în voie jucăriile, însă încearcă să găsești și o soluție eficientă de depozitare pentru a păstra o atmosferă simplă, bine ordonată.

Alege o tematică pentru camera copiilor
Interesele și pasiunile celor mici trebuie să primeze atunci când este vorba de alegerea unei teme pentru amenajarea camerei. Inspiră-te din activitățile preferate, filmele de animație favorite, diverse sporturi, muzică, artă, universul plantelor sau cel al micilor necuvântătoare. Creează un decor simplu, care să nu îi obosească prea tare, dar respectă o linie aparte care să integrez elemente ce le va aminti micuților de hobby-urile lor. În situația în care trebuie să organizezi camera pentru doi sau trei copii, ține cont de preferințele fiecăruia în parte și delimitează zonele folosindu-te de decorațiuni specifice sau piese de mobilier ingenioase.

Transformă pereții într-o componentă esențială a decorului
Nu lăsa pereții să fie partea plictisitoare a amenajării deoarece aceștia sunt cei mai buni prieteni ai copiilor. Optează pentru o cameră plină de viață și culoare folosind nuanțe precum galben deschis, albastru, verde pal sau lila care rareori dau greș. Aplică stickere, autocolante ori un tapet dedicat copiilor, iar pe un perete pune o folie autocolantă sau vopsea cu efect de tablă de scris pentru a spori creativitatea celor mici. Tavanul poate fi și el parte dintr-o adevărată galaxie dacă aplici steluțe care luminează în întuneric sau alte decorațiuni sub formă de corpuri astrale.

Lasă-ți imaginația să zboare și creează un decor cât mai distractiv, cu motive interesante și desene care să îi inspire pe copii.

În amenajarea camerei pentru cei mici trebuie să faci alegeri ingenioase pentru optimizarea spațiului și obținerea unui design inedit. Fiecare copil este unic, așa că este necesar să îi oferi o atmosferă elegantă și veselă, personalizată, care îl va stimula să fie spontan și creativ.