3 întrebări pe care trebuie să le pui înainte să cumperi un motocultor

Fie că avem o bucată de pământ în faţa casei, o seră sau o grădină de întreţinut, ştim cât de dificil este să realizăm manual toată muncă. Calitatea lucrărilor realizate este importantă, şi de această constantă depinde producţia şi aspectul grădinii. Adâncimea de săpare, gradul de mărunţire şi afânare sunt câteva dintre detaliile ce trebuie bine executate pentru a ne bucura de gradina mult dorită. În acest context se poate lua în calcul achiziţionarea de motocultoare profesionale. Astfel de utilaje uşurează activităţile de lucrare a pământului, şi le transformă în sarcini mai uşoare şi mai plăcute. În continuarea am strâns o serie de informaţii legate de motocultoare profesionale, care să te ajută să realizezi achiziţia perfectă. Iată întrebările esenţiale ce trebuie puse înainte de a lua decizia de a cumpăra astfel de utilaje: cum şi când folosim motocultoarele, ce tip de sol lucrăm dar şi care sunt beneficiile şi limitele acestora.

Cum & Când Folosim Motocultoarele?

Motocultoarele profesionale sunt utilaje specializate care ne ajută în realizarea lucrărilor  agricole de bază. Sunt prevăzute cu o serie de accesorii care facilitează operaţiunile de  mărunţire a pământului, frezare a solului, însămânţare, mărunţire a resturilor vegetale. Se poate spune că motocultorul este un dispozitiv universal, care vine cu numeroase beneficii. 

Utilajele profesionale sunt prevăzută cu motoare echilibrate care pot susţine sarcini variate, au mobilitate ridicată şi autonomie suficientă, astfel pot fi folosite confortabil, fără întreruperi în timpul lucrului. Sunt manevrate cu uşurinţă chiar şi de cei mai puţin experimentaţi dintre noi şi contribuie la micşorarea timpului de lucru. Vin cu o varietate mare de accesorii care permit realizarea principalelor sarcini agricole: săpat, prăsit, însămânţate, degajare teren.

Cu ajutorul motocultoarelor se pot efectua confortabil şi o serie de lucrări specializate, precum îndepărtarea stratului de zăpadă, recoltarea tuberculilor de cartofi, recoltarea rădacinoaselor,  transportul legumelor, a resturilor vegetale sau a uneltelor necesare în realizarea corectă a operaţiunilor, prin ataşarea diferitelor accesorii disponibile. 

Datorită versatilităţii ridicate, motocultorul poate fi utilizat pentru înfiinţarea şi întreţinerea peluzei, a grădinii de flori, a grădinii de legume şi chiar pentru diferite sarcini în livadă. Este un instrument ce uşurează lucrările în sere şi solarii, optimizând timpul de executare a sarcinilor şi eficientizând activitatea. 

Motocultoarele pot fi utilizate pe parcursul întregului an. Facilitează realizarea lucrărilor de degajare a resturilor vegetale, la sfârşit de toamnă şi început de iarnă. În aceeaşi perioadă se pot executa şi o parte din lucrările de săpare şi mărunţire a solului. Primăvara, înainte de însămânţare, motocultorul poate fi folosit pentru mărunţirea şi afânarea bolovanilor dar şi pentru fertilizarea solului.

Eficienţa acestora este ridicată însă prin adăugarea de accesorii speciale, varietatea de funcţii executate putând fi astfel crescută. Prin designul compact, gradul ridicat de manevrabilitate şi proprietăţile tehnice pot fi transformate în instrumente de bază pentru realizarea lucrărilor agricole în orice anotimp.

Ce Tip de Sol Avem?

Înainte de a ne decide care este motocultorul potrivit, este important să analizăm ceva mai atent tipul solului, modul de exploatare a acestuia dar şi vietăţile care trăiesc în el.

Sol argilos sau compact – pentru a-i spori fertilitatea va trebui să se adauge cantităţi  generoase de compost şi nisip. În timpul săpării argila se va lega de bulgării mici, proces ce duce la aerarea solului. Când pământul este tasat, terenul necesita şi drenaj amplu. 

Motocultorul folosit pentru un astfel de sol trebuie să fie unul cu putere ceva mai mare, şi să deţină în arsenal instrumentele care facilitează aceste operaţiuni.

Sol uşor nisipos cu retenţie redusă de apă – un astfel de pământ are nevoie de cantităţi ridicate de compost, rocă primară şi îngrăşăminte organice. Astfel se măreşte conţinutul de humus şi devine mai fertil.  Pentru realizarea acestor operaţiuni motocultorul trebuie să fie prevăzut cu accesoriile adecvate.

Un alt aspect ce trebuie analizat este pH-ul solului, această valoare poate fi verificată rapid, cu anumite teste. Dacă valoarea este mai redusă de 5.5, trebuie îmbogăţit cu calcar, sau poate fi irigat cu alt tip de apă decât cea potabilă.

Motocultoarele profesionale existente pe piaţă sunt echipate pentru a face faţă deopotrivă solurilor bogate în humus, solurilor nisipoase, şi celor compacte. În acest caz este important să verifici puterea, detaliile legate de echilibru şi arsenalul de accesorii.

Care sunt Avantajele & Dezavantajele Folosirii Motocultoarelor?

Un ultim aspect pe care trebuie să îl avem în vedere ţine de avantajele şi dezavantajele utilizării acestor echipamente. Motocultoarele uşurează şi eficientizează sarcina de pregătirea a terenului, arare, mărunţire a bolovanilor. Aceste operaţiuni sunt esenţiale  pentru creşterea şi dezvoltarea plantelor. Se poate spune că datorită performanţelor motocultoarelor, lucrările sunt executate cu mai multă precizie şi eficienţă, deci plantele au un substrat mai prietenos pentru dezvoltare. 

Avantajele includerii motocultorului în lucrările agricole pot fi sesizate cu uşurinţă şi la sfârşit de an. Acesta ajuta la îndepărtarea resturilor vegetale şi degajarea terenului. Astfel se împiedică descompunerea materialelor vegetale şi împrăştierea bolilor. Strângerea resturilor este operaţiune esenţială în prevenirea şi controlul bolilor la plante. 

Motocultorul are şi câteva mici dezavantaje, prin acţiunea acestuia poate fi distrusă fauna care se găseşte în mod natural în sol. Râmele sunt vietăţi care se găsesc în mod natural în sol şi care contribuie activ la fertilizare şi afânare.  Un alt aspect neplăcut este că prin manipularea incorectă po tfi afectate rădăcinile plantelor, deci e necesară atenţia la manipularea acestuia.

În concluzie trebuie precizat faptul că utilajele agricole de tip motocultoare profesionale ne uşurează activitatea în grădini, sere, solarii scurtând timpul de realizarea a sarcinilor şi favorizând executarea corectă a acestora. Totuşi ca randamentul să fie maxim, trebuie corect alese în funcţie de suprafaţa lucrată, tipul solului şi tipul culturii. Aceste echipamente transformă modul de realizarea a sarcinilor şi contribuie la creşterea productivităţii.